Zgrzewanie indukcyjne opakowań - jak to działa?
Poniższy artykuł wprowadzi Państwa w technologię zgrzewania indukcyjnego pojemników pozwalając bliżej zapoznać się z naszą ofertą.
Korzyści wynikające ze stosowania indukcyjnego uszczelniania pojemników za pomocą folii aluminiowej
- Zgrzewanie przebiega w niskiej temperaturze nie powodując nagrzania produktu
- Tworzy hermetyczne, szczelne połączenie
- Zapobiega wyciekom płynów
- Zapobiega utlenianiu produktu
- Zapobiega zanieczyszczeniu produktu
- Redukuje koszt jednostkowy opakowania
- Pozwala na redukcję masy jednostkowej butelki 3-7%
- Pozwala na redukcję masy zakrętki nawet do 50%
- Pozwala na wydłużenie trwałości produktu nawet o 12 tygodni (oznacza to, że można produkt transportować na dłuższe odległości i lepiej smakuje po otwarciu)
- Zabezpiecza produkty przed podrabianiem i nieupoważnioną ingerencją (np. kradzież części produktu) – potwierdzenie nienaruszalności produktu
- Zapewnia mniej odrzutów i zwrotów
- Odporność na nacisk mechaniczny, zmiany ciśnienia atmosferycznego, wysokie i niskie temperatury, działanie wilgoci i cząstek stałych oraz uszkodzenia przez wibracje.
- Folię łatwo się zrywa
- Folię można nanosić na produkty gorące, zimne i o temperaturze pokojowej, produkty spożywcze (z mlekiem, z wodą), produkty suche (kawę, zioła, granulaty), produkty farmaceutyczne, olej samochodowy, butelki i słoiki praktycznie wszystkich produktów
- W porównaniu do uszczelniania klejowego zapewnia czystość połączenia (brak elementu klejowego mogącego przedostać się do produktu)
ZASADA DZIAŁANIA
Materiał do uszczelniania indukcyjnego to folia aluminiowa, pokryta polimerem (a w niektórych przypadkach łączona jeszcze z drugiej strony do warstwy uszczelki tekturowej za pomocą wosku). Folia ta jest następnie umieszczana wewnątrz zakrętki. Pojemnik jest napełniany i zakręcany (lub zaciskany) za pomocą standardowych urządzeń. Folia zainstalowana wstępnie w nakrętce jest przenoszona i dociskana do krawędzi szyjki butelki automatycznie wraz z zakrętką.
Następnie pojemnik przechodzi pod głowicą indukcyjną, a pole elektromagnetyczne wytwarza niską temperaturę grzania wewnątrz warstwy folii. Wystarcza to do stopienia zarówno powłoki polimerowej jak i wiązania wosku.
Natychmiast gdy pojemnik opuszcza obszar pola elektromagnetycznego, polimer twardnieje, tworząc elastyczne, ale hermetyczne uszczelnienie pomiędzy folią i szyjką pojemnika. Chroni to produkt przed kradzieżą, podrabianiem, wilgocią, utlenianiem, zapewniając szczelność i przedłużając trwałość produktu.
Branże przemysłu wykorzystujące w procesie pakowania zgrzewarki indukcyjne
Firmy spożywcze i farmaceutyczne w Europie to liderzy pod względem stosowania technologii uszczelniania indukcyjnego jako strategii opakowaniowej. Mają świadomość tego, że zgrzewarki indukcyjne umożliwiają zapobieganie wyciekom, zachowanie świeżości produktów i zapewnianie potwierdzenia nienaruszenia zabezpieczenia przed otwarciem opakowania. Poniżej znajduje się lista branż przemysłu, które stosują uszczelnienia indukcyjne jako części strategii opakowaniowych.
Przemysł różny |
Przemysł spożywczy i napojowy |
Przemysł chemiczny |
Przemysł farmaceutyczny |
Producenci środków czystości dla gospodarstwa domowego |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
|
|
|